A A A

Mycie lodówki

Lodówkę powinno się rozmrażać i myć przynajmniej co dwa tygodnie. Przede wszystkim wyłączamy ją z sieci, następnie wyjmujemy wszystkie produkty, szuf­lady i półki i pozostawiamy otwartą. Zamrożone mięso i inne produkty owijamy w kilka warstw gazet i kładziemy w najchłodniejsze miejsce, w zimie za okno, w lecie pod poduszki, Wyjęte półki i szufłady myjemy ciepłą, mydlaną wodą, spłukujemy i wycieramy. Nie wstawiamy do lodówki ani rondelka z gorącą wodą, ani nagrzanego żelazko, oni niczego, co by przyspieszyło odmrażanie. Nie można też skrobać szronu nożem. Są to znakomite metody prowadzące wprost do... zni­szczenia delikatnego mechanizmu. Kiedy lodówka sama się odmrozi, myjemy ją specjalnym preparatem albo ciepłą wodą mydlaną z sodą oczyszczaną (łyżka sody na 1 litr wody), spłukujemy wodą czystą i wycieramy. Ewentualne ślady pleśni zmywamy wodą z octem. Nie używamy do mycia lodówki żadnych prosz­ków ani ostrych zmywaków.